AİHM Mİ BM KOMİTELERİNE Mİ MÜRACAAT EDİLMELİ?

1 Yazılar
1 Üyeler
2 Likes
961 Görüntüleme
hukuksalyardim
(@hukuksalyardim)
Gönderiler: 2279
Illustrious Member Admin
Konu başlatıcı
 

AİHM Mİ BM İNSAN HAKLARI KOMİTESİNE Mİ MÜRACAAT EDİLMELİ?

ÖNCELİKLE HER İKİ YOLUN KENDİ İÇERİSİNDE DEZAVANTAJI VE AVANTAJI VARDIR, kısaca bahsetmek gerekirse;

1-) BM; AİHM'e nazaran daha kısa sürede karar vermektedir.

2-) BM başvurusu AİHM başvurusuna göre daha zordur, BM MÜRACAATI TÜRKÇE YAPILAMAZ İKEN AİHM BAŞVURUSU TÜRKÇE YAPILABİLİR.

3-)BM'nin bireysel başvurular bağlamında verdiği kararlar, ceza usul hukuku anlamında mahkemeler tarafından uygulanması beklenen tavsiye niteliğinde kararlardır.

4-)Komiteye yapılacak başvurularda dikkate alınması gereken önemli diğer bir husus ise; İnsan Hakları Komitesince verilen ihlal kararlarının, AİHM tarafından verilen ihlal kararlarının aksine Ceza Muhakemesi Kanunu m. 311 anlamında açık bir şekilde yargılamanın iade nedeni olarak sayılmamış olmasıdır. Zira, bu hukuk yoluna başvurulması aynı konuda AİHM'e başvurulmasını imkansızlaştırmaktadır. Bu nedenle, özellikle mahkûmiyet kararı sonrasında yapılacak başvurular açısından, yeniden yargılama imkanı sağlanması amacıyla ‘Adil Yargılanma Hakkı ile Özgürlük ve Güvenlik Hakkı’ ihlalleri açısından AİHM’e başvuru yolunun tercih edilmesi daha isabetli olacaktır.

5-) BM AYM'İ etkili bir iç hukuk yolu olarak görmemektedir

6-)Birleşmiş milletler komitelerinin kararlarının infazları mı takip eden bir infaz mekanizması tam olarak yok. Komite kararlarının takibi birlesmis milletler insan hakları konseyinde bunları gündeme getirmek suretiyle oluyor. Buna karşın Avrupa insan hakları mahkemesi kararlarınin infazını takip eden çok ciddi bir infaz mekanizması var. Bir başvuru ile alakalı verilen ihlal kararının giderildiği hususu kabul edilmeden bu karar gündemden düşmüyor.

 
Gönderildi : Mayıs 11, 2020 10:03 pm
Konu Etiketleri

Cevap yaz

Yazar Adı

Yazar E-postası

Başlık *

 
Ön İzleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: