Cumhuriyet Savcısın...
 

Cumhuriyet Savcısının uhdesindeki soruşturma evraklarına uzun süre bakmaması görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
322 Görüntüleme
hukuksalyardim
(@hukuksalyardim)
Illustrious Member Admin
Katılım: 4 yıl önce
Gönderiler: 2279
Konu başlatıcı  

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 541 adet soruşturma evrakını 4 aydan 1 yıl 3 ay 8 güne varan sürelerle işlemsiz bırakarak tarafların mağduriyetine sebep olması nedeniyle Cumhuriyet Savcısı hakkında verilen "hiç işlem yapmamak şeklinde gerçekleşen ve kişilerin mağduriyetine neden olan eylemin zincirleme biçimde ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu" yönündeki daire kararını onadı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 541 adet soruşturma evrakını 4 aydan 1 yıl 3 ay 8 güne varan sürelerle işlemsiz bırakarak tarafların mağduriyetine sebep olması nedeniyle Cumhuriyet Savcısı hakkında verilen "hiç işlem yapmamak şeklinde gerçekleşen ve kişilerin mağduriyetine neden olan eylemin zincirleme biçimde ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu" yönündeki daire kararını onadı.

Kararda özetle şu ifadelere yer verildi:

Suç konusu 541 adet dosyadaki suçlardan dolayı mağdur olan kimselerin kanuni haklarını elde etmeleri gecikmiş ve soruşturmaların olağan sürede sonuçlanmaması nedeniyle şüphelilerin hukuksal durumu da askıda tutularak, şartları varsa bir an önce aklanmaları imkanının önüne geçilmiştir.

Sanık Cumhuriyet savcısına düşen soruşturma evrakından 541 adedinde haklarında işlem başlatılan şüphelilerin, makul bir sürede bir karar verilmemesi nedeniyle mağdur oldukları açık olduğu gibi, aynı soruşturmalardaki suç mağdurlarının işlemsiz bırakma eyleminden mağdur oldukları, buna göre şahsi hakların ihlal edildiği ve kişi mağduriyetinin gerçekleştiği konusunda tereddüt bulunmamaktadır.

Sanığın görevini gereği gibi yapmakta ihmal gösterme eylemi ile doğrudan bağlantılı olarak nesnel ölçülere uygun bir şekilde tespit edilmiş herhangi bir ekonomik zarar oluşmadığına göre, anılan eylemle kamunun zarara uğratıldığından söz edilemeyecektir.

T.C.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu

Esas No:2012/1268/

Karar No:2013/124

https://www.memurlar.net/haber/917482/savci-541-sorusturma-evrakina-uzun-sure-bakmadi-mahkeme-gorevi-kotuye-kullanma-dedi.html


   
Alıntı

Cevap yaz

Yazar Adı

Yazar E-postası

Başlık *

İzin verilen maksimum dosya boyutu 1MB

 
Ön İzleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: