Türk Ceza Kanunu'nd...
 

Türk Ceza Kanunu'nda tanımlanmış olan bir suçtan ötürü aynı zamanda meslekten çıkarma cezası verilmesi durumunda, ceza yargılaması sırasında tespit edilen hususların esas alınması gerekir

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
210 Görüntüleme
hukuksalyardim
(@hukuksalyardim)
Illustrious Member Admin
Katılım: 4 yıl önce
Gönderiler: 2279
Konu başlatıcı  

T.C.

KONYA

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ

1. İDARİ DAVA DAİRESİ

ESAS NO : 2020/1876

KARAR NO : 2021/428

İSTİNAF YOLUNA

BAŞVURAN (DAVALI) :

KARŞI TARAF (DAVACI) :

VEKİLİ :

İSTEMİN ÖZETİ : Cumhuriyet Başsavcılığının Soruşturma No:........ ve Karar No:.............. sayılı Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararıyla; davacıya isnat edilen "yetkisini veya nüfuzunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla veya kin veya dostluk nedeniyle kötüye kullanmak" fiilinin, her türlü şüpheden uzak ve somut delillerle ortaya konulamadığı, yapılan işlemlerin verilen hizmet kapsamında olduğu, telefon görüşmelerinin içeriğinden de işlemin sebebi olarak gösterilen fiile ilişkin bir belirleme yapmanın mümkün olmadığı, öte yandan, Türk Ceza Kanunu'nun 257/l. maddesinde düzenlenen "Görevi Kötüye Kullanma" suçu yönünden, kamu görevlisi tarafından görevinin gereklerine aykırı hareket edilmesi suretiyle kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olunması ya da kişilere haksız bir menfaat sağlanması eyleminin suç olarak tanımlandığı, bu kapsamda Türk Ceza Kanunu'nun 257/1. maddesinde düzenlenen "Görevi Kötüye Kullanma" suçunun oluşumu açısından; kamu görevlisi tarafından görevinin gereklerine aykırı hareket edilmiş olmasının başlı başına suçu oluşturmaya yetmeyeceğinin belirlendiği, yine kamu görevlisi tarafından görevinin gereklerine aykırı hareket edilmiş olmasının yanında "3. kişilerin mağduriyetine neden olunması" veya "kamunun zararına neden olunması" ya da "kişilere haksız bir menfaat sağlanması" şeklinde cezalandırılabilme şartlarından en az birinin gerçekleşmiş olduğunun tespit edilmesi halinde anılan suçun sübut bulacağı, Türk Ceza Kanunu'nda tanımlanmış olan bir suçtan ötürü aynı zamanda disiplin cezası verilmesi durumunda, ceza yargılaması sırasında tespit edilen hususların esas olacağı, bu durumda, davacının, 7068 sayılı Kanun'un 8/6-ç maddesinde düzenlenen "Yetkisini veya nüfuzunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla ya da kin ve dostluk gibi nedenlerle kötüye kullanmak" fiilini işlediği gerekçesiyle "Meslekten Çıkarma" cezasıyla cezalandırılmasına, performans puanının "iyi" ve "çok iyi" şeklinde olduğundan bahisle "24 Ay Uzun Süreli Durdurma" cezasıyla tecziyesine ve (5) ceza puanının özlük dosyasına işlenmesine ilişkin tesis edilen Yüksek Disiplin Kurulu'nun dava konusu ........... tarihli ve ......... sayılı işleminde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle ........................ verilen dava konusu işlemin iptaline ilişkin .................... gün ve......................... sayılı kararın; davalı idare vekili tarafından, yetkisini veya nüfuzunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla veya kin veya dostluk nedeniyle kötüye kullanmak filini işlediğin sübuta eren davacının 7068 sayılı Kanun'un 8/6-ç maddesi gereğince meslekte çıkarma cezası ile tecziye edilmesi gerekirken ilgili Kanun'un 7/2. maddesi uyarınca çok iyi derecede performans puanı olduğundan bir derece alt ceza ile cezalandırılmasına ve ceza puanının özlük dosyasına işlenmesine karar verilmesinde hukuka ve usule aykırılık bulunmadığı iddialarıyla istinafen incelenerek kaldırılması istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Davacıya isnat edilen fiileri işlediğine dair somut delillerin ortaya konulamadığı, yapılan işlemlerin hizmet kapsamında olduğu, hakkında yürütülen suçlamalara yönelik eylemlerin bir takım hesaplamalara, şüpheden uzak, somut, kesin, yeterli ve inandırıcı delillere dayanarak ortaya konulması gerektiği ileri sürülerek istinaf başvurusunun reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Konya Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi'nce işin gereği görüşüldü

Başvuruya konu mahkeme kararında hukuka aykırılık bulunmadığından, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45 inci maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun REDDİNE, istinaf aşamasında yapılan ...........-TL yargılama giderinin istinaf yoluna başvuran davalı idare üzerinde bırakılmasına, davacının gider avansından karşılanan ...........-TL yargılama giderinin davalı tarafından davacıya ödenmesine, artan posta ücretinin Mahkemesi'nce davalı idareye iadesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45 inci maddesinin 6 ncı fıkrası uyarınca kesin olmak üzere, 08/03/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

https://forum.memurlar.net/konu/2452811/


   
Alıntı

Cevap yaz

Yazar Adı

Yazar E-postası

Başlık *

 
Ön İzleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: