Yasal faizin hangi ...
 

Yasal faizin hangi andan itibaren işletilmesi gerektiğine dair

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
511 Görüntüleme
hukuksalyardim
(@hukuksalyardim)
Illustrious Member Admin
Katılım: 4 yıl önce
Gönderiler: 2279
Konu başlatıcı  

Uygulamada faizin hangi andan itibaren işletilmesi gerektiğine dair farklı yaklaşımlar söz konusudur, Mahkeme kararlarında dava açma tarihinin baz alındığı olduğu gibi ilgilinin idareye başvuru tarihinin dikkate alındığı da görülmektedir, aşağıdaki karar özeti bu konuya açıklık getirmektedir, BELİRTMEK İSTERİM Kİ DAVA DİLEKÇESİNDE YER ALAN TALEP DE ÖNEMLİDİR, EĞER İLGİLİ DAVA AÇMA TARİHİNDEN İTİBAREN FAİZ İŞLETİLMESİNİ İSTEMİŞ İSE DAVA AÇMA TARİHİ BAZ ALINACAKTIR, İDARE MAHKEMESİ TALEP İLE BAĞLI OLUP İSTEK DIŞINA ÇIKIP KARAR VEREMEZ.

Karardan;

İdari işlem veya eylemlerden dolayı uğranılan zararın tazmini istemiyle açılan davalarda uygulanacak yasal faizin başlangıç tarihi olarak idareye başvuru tarihinin, başvurunun bulunmaması halinde ise dava tarihinin esas alınması gerektiği hususu yerleşik hale gelen Danıştay içtihatları ile genel kabul görmüş ve istikrar kazanmıştır.

Davacının emekliliğinde uygulanacak ek gösterge rakamının düzeltilmesi istemiyle açtığı davada, idareye bir başvurusunun bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla Dairemizin 30.9.2009 gün ve E:2009/5353 sayılı ara kararıyla getirtilen Ankara 8. İdare Mahkemesinin 2002/1322 esasına kayıtlı dava dosyasının incelenmesinden, davacının 4.4.2002 tarihinde emekliliğe esas ek gösterge rakamının yükseltilmesi istemiyle davalı idareye başvurduğu anlaşılmaktadır.

Bu durumda, davacının emekliliğe esas ek gösterge rakamının yükseltilmesi istemiyle açtığı davada verilen iptal kararı üzerine ödenen maaş ve ikramiye farkına uygulanacak faizin başlangıç tarihi olarak davacının idareye başvuru tarihi olan 4.4.2002 yerine dava tarihi olan 15.7.2002 esas alınarak verilen Bölge İdare Mahkemesi kararında bu yönüyle hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, Danıştay Başsavcılığının kanun yararına temyiz isteminin kabulü ile Ankara Bölge İdare Mahkemesince verilen 12.2.2009 günlü, E:2008/4987, K:2009/1093 sayılı kararın davacıya ödenecek faiz alacağının başlangıç tarihi yönünden 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 51. maddesi uyarınca hükmün sonuçlarına etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına; kararın bir suretinin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Danıştay Başsavcılığına gönderilmesine ve bu kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasına, 2.4.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

DANIŞTAY KARARI

Danıştay Onbirinci Daire Başkanlığından:

Esas No : 2009/5353

Karar No : 2010/2671


   
Alıntı
Konu Etiketleri

Cevap yaz

Yazar Adı

Yazar E-postası

Başlık *

 
Ön İzleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: