İltisak nedeniyle r...
 

İltisak nedeniyle rütbe geri alınmasına dayanak teşkil eden memuriyetten ilişik kesme kararının iptaline karar verilmesine dair

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
243 Görüntüleme
hukuksalyardim
(@hukuksalyardim)
Illustrious Member Admin
Katılım: 4 yıl önce
Gönderiler: 2279
Konu başlatıcı  

Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2021/6044 E. , 2021/2618 K.

"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/6044
Karar No : 2021/2618

TEMYİZ EDEN (DAVALILAR) : 1- … Genel Müdürlüğü
2- … Bakanlığı

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : ...

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:... sayılı temyiz başvurusunun incelenmeksizin reddine ilişkin kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Dava, ... İl Emniyet Müdürlüğü emrinde aday polis memuru olarak görev yapmakta iken 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 56. maddesi uyarınca memuriyetten ilişiği kesilen davacının, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 35. maddesi uyarınca rütbesinin alınmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı'nın … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; dava dosyasında bulunan tüm bilgi ve belgelerin incelenmesinden, FETÖ/PDY terör örgütü ile irtibatı/iltisakı bulunduğu konusunda somut verilere ulaşılan davacının Anayasada öngörülen sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiği, yürüteceği kamu hizmetinin doğrudan ülke güvenliğinde ve asayişin sağlanmasında önemli bir yere sahip olması ve görevin hassasiyeti de birlikte dikkate alındığında davacının terör örgütüyle irtibatının/iltisakının bulunduğu sonucuna varılarak rütbesinin alınmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir. Belirtilen gerekçelerle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Davacının istinaf başvurusunda bulunması üzerine ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:..., K:… sayılı kararıyla; davacının memuriyetten ilişiğinin kesilmesine ilişkin işlemin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla iptaline karar verildiği görülmekle, söz konusu işlem üzerine tesis olunan işbu davaya konu rütbenin alınması işleminin dayanağının ortadan kalkmış olması nedeniyle, dayanağı kalmayan dava konusu işlemde hukuka uyarlık, İdare Mahkemesince davanın reddine karar verilmesinde ise hukuki isabet bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle, istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararı kaldırılmış, dava konusu işlem hukuka aykırı bulunarak dava konusu işlemin iptaline kesin olarak karar verilmiştir. Anılan kararın davalı idareler tarafından temyiz edilmesi üzerine ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:... sayılı kararıyla; temyize konu edilen dava konusu uyuşmazlığın konusu itibariyle temyiz yolunun açık olmadığı belirtilerek, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 48/6. maddesi uyarınca incelenmesine imkan bulunmadığı gerekçesiyle temyiz isteminin incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemin temyize tabi bir uyuşmazlık olduğu, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma alınmamıştır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge İdare Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:... sayılı temyiz başvurusunun incelenmeksizin reddine ilişkin kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,

4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 20/09/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


   
Alıntı
Konu Etiketleri

Cevap yaz

Yazar Adı

Yazar E-postası

Başlık *

 
Ön İzleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: