YARSAV başkanı başv...
 

YARSAV başkanı başvurucunun gündemdeki davalarla ilgili açıklamaları nedeniyle HSYK tarafından disiplin cezasıyla cezalandırılması, adil yargılanma hakkı, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı ve ifade özgürlüğü ihlalidir.”

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
142 Görüntüleme
hukuksalyardim
(@hukuksalyardim)
Illustrious Member Admin
Katılım: 4 yıl önce
Gönderiler: 2279
Konu başlatıcı  

İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi 9 Mart 2021 tarihinde Eminağaoğlu v. Türkiye davasında oybirliğiyle Sözleşme’nin 6.maddesinin, 8.maddesinin ve 10.maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir.

Dava, bir yargı mensubuna, kamuoyu tarafından iyi bilinen bazı davalar hakkında medyaya verdiği ifadeler ve yaptığı eleştiriler nedeniyle Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından karar verilen disiplin cezası (tehcir sonrası) uygulanmasına ilişkindir. Başvurucu, aynı zamanda, hâkimler ve savcılar derneği olan Yarsav’ın da başkanıdır.

Mahkeme, Vilho Eskelinen ve diğerleri v. Finlandiya içtihadının ikinci koşulu ışığında, mevcut davada Sözleşme’nin 6 § 1 maddesinin medeni yönünün uygulanabilir olduğuna karar vermiştir. Mahkeme ayrıca, yetkili disiplin makamı tarafından Eminağaoğlu’na uygulanan yaptırımın yargısal yetkilere haiz başka bir organ veya olağan bir mahkeme tarafından incelenmediğine karar vermiştir.

Mahkeme, ceza soruşturması bağlamında Eminağaoğlu’nun telefonunun dinlenmesi yoluyla elde edilen kayıtların kendisine karşı açılan disiplin soruşturması bağlamında da kullanıldığını kaydetmiştir. Karabeyoğlu v. Türkiye davasında, bu tür verilerin toplandıkları amaç dışında kullanılmasının ulusal hukuka uygun olmadığını tespit etmiştir.

Mahkeme, özellikle karar alma sürecinin kusurlu olduğunu ve başvurucunun yargı görevlisi ve bir yargıçlar ve savcılar derneğinin başkanı olarak statüsünü dikkate alarak, başvurucunun Sözleşme’nin 10. maddesi uyarınca ifade özgürlüğü hakkına getirilen kısıtlamalara, istismara karşı etkili ve yeterli güvenceler eşlik etmediğine karar vermiştir.

Kararın tamamını buradan okuyabilirsiniz. Av. Rumeysa Budak tarafından yapılan kararın mahkeme değerlendirmelerinin birebir çevirisine ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Eminağaoğlu v. Türkiye, Başvuru no. 76521/12, Karar Tarihi: 09.03.2021

https://anayasagundemi.com/2021/03/31/ihamin-eminagaoglu-v-turkiye-kararinin-cevirisi-yarsav-baskani-basvurucunun-gundemdeki-davalarla-ilgili-aciklamalari-nedeniyle-hsyk-tarafindan-disiplin-cezasiyla-cezalandirilmasi/amp/?__twitter_impression=true

Bu konu 3 yıl önce tarafından hukuksalyardim tarihinde düzenlendi

   
Alıntı
Konu Etiketleri

Cevap yaz

Yazar Adı

Yazar E-postası

Başlık *

 
Ön İzleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: