Telefonda tespit ed...
 

Telefonda tespit edilen, ancak kapsamı ve mahiyeti anlaşılamayan Bylock iz ve kırıntılarının başvurucunun söz konusu uygulamayı kullandığını ya da yüklediğini ortaya koymaz

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
231 Görüntüleme
hukuksalyardim
(@hukuksalyardim)
Illustrious Member Admin
Katılım: 4 yıl önce
Gönderiler: 2279
Konu başlatıcı  

31.10.2019 tarihli Anayasa Mahkemesi Genel Kurul Kararında, telefonda tespit edilen, ancak kapsamı ve mahiyeti anlaşılamayan Bylock iz ve kırıntılarının başvurucunun söz konusu uygulamayı kullandığını ya da yüklediğini ortaya koymadığına hükmetmiştir.
Karardan;
" 108...... Yine sanığa ait olduğunda tereddüt bulunmayan e-mail hesabında Bylock isimli programın kalıntılarına rastlandığı tespit edilmiştir.

109. ByLock uygulamasının özellikleri gözönüne alındığında kişilerin bu uygulamayı kullanmalarının veya kullanmak üzere elektronik/mobil cihazlarına yüklemelerinin soruşturma makamlarınca FETÖ/PDY ile olan ilgi bakımından bir belirti olarak değerlendirilebileceği kabul edilmektedir (Aydın Yavuz ve diğerleri, §§ 106, 267). Bununla birlikte anılan kararda da açıklandığı üzere ByLock'a ilişkin veriler ancak bu uygulamanın kullanıldığının veya kullanılmak üzere telefona yüklendiğinin tespit edilmesi hâlinde kuvvetli belirti olarak kabul edilebilir. Somut olayda soruşturma mercilerince başvurucunun anılan programı kullandığına veya kullanmak üzere telefonuna indirdiğine dair bir iddiada bulunulmamıştır. Başvurucuya ait olduğu ifade edilen bir elektronik posta adresinde bu uygulamaya ait izler bulunduğu belirtilmişse de kapsamı ve mahiyeti anlaşılamayan bu izlerin başvurucunun söz konusu uygulamayı kullandığını ya da yüklediğini ortaya koymadığı anlaşılmaktadır. Nitekim ilk derece mahkemesince de anılan izlerin ByLock kullanımı bakımından yeterli bir veri olarak kabul edilmediği görülmektedir (bkz. § 30). ( Anayasa Mahkemesi Genel Kurul Kararı, Mustafa ÖZTERZİ Başvurusu, Başvuru Numarası: 2016/14597, Karar Tarihi: 31/10/2019, Resmi Gazete,Tarih 29/1/2020,Sayı: 31023106 ) ( Link: https://kararlarbilgibankasi.anayasa.gov.tr/BB/2016/14597 )


   
Alıntı
Konu Etiketleri

Cevap yaz

Yazar Adı

Yazar E-postası

Başlık *

 
Ön İzleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: