Üniversite döneminde müzahir evde kalma, 2014-2015 yıllarında hâkim savcı hazırlık evlerinde barınma ile hakim savcı stajyeri iken iltisaklı evde barınma amacıyla kalmaya dair beraat kararı

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
293 Görüntüleme
hukuksalyardim
(@hukuksalyardim)
Gönderiler: 2279
Illustrious Member Admin
Konu başlatıcı
 

Bu konuda Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2018/411 E. - 2019/307 K. Sayılı ve 10.10.2019 tarihli dosyasında yapılan yargılamada 2014 - 2015 yıllarında bu evlerde kalan, evde kullanılan sabit hat üzerine kayıtlı olan, hakimlik sınavını kazanan kişiye ilişkin olarak ‘…dinlenen tanıkların sanıkla aynı doğrultuda beyanda bulundukları, bahse konu evlerde barınma amaçlı kalmanın münhasıran silahlı terör örgütü üyeliği suçunun oluşabilmesi için gereken eylem çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluğu olarak kabul edilemeyeceği değerlendirildiğinden…’ beraat kararı verilmiştir. Kararın ilgili kısmı şöyledir; ' .... örgütle iltisaklı olduğu bilinen yurtlarda/evlerde barınma amaçlı konaklamaların silahlı terör örgütü üyeliği için aranan süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk içeren eylemlerden olmadığı, iddianamede örgüt üyesi olmayanların hakim/savcı hazırlık evlerinde kalamayacağı belirtilmiş ise de, mezkur evlere giriş için hangi örgütsel faaliyet ve organik bağlılığın gerektiği hususunda somut bir değerlendirme ve maddi bir delilin dosyaya sunulmadığı, bu cihetle FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün adli yapılanması için basamak olarak kullandığı hakim/savcı hazırlık evlerinde kalma hususu sanık bakımından kuvvetli bir şüphe doğurmuşsa da, tanık beyanları, sanık hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulan ve münhasıran bu suç örgütünün bir kısım mensupları tarafından kullanılan Bylock iletişim sistemini kullandığı yönünde bir tespit bulunmadığı, kod isim kullandığı yönünde tespit yapılamadığı, sınav sorularını temin ettiği yönünde bir delile ulaşılamadığı, örgüte müzahir hakim/savcı hazırlık evinde örgütsel bir faaliyet icra ettiği yönünde yeterli delil bulunmadığı hususları nazara alındığında...' gerekçesi ile atılı suçtan ilgili hakkında beraat kararı verilmiştir.
Yine Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/330 E. - 2017/428K. sayılı 29.11.2017 tarihli kararında; '...Hakimi iken HSYK tarafından meslekten ihraç edilen sanık .....hakkında şüpheli sıfatıyla beyanları alınan şahısların sanığın örgüt üyesi olduğu ve hakimlik savcılık stajı esnasında örgüt evinde kaldığı yönündeki beyanlarının mücerret olup sanığın başkaca örgütle organik bağ kurup örgüt hiyerarşisine dahil olduğunu gösterir süreklilik, çeşitlilik ve devamlılık arz eden eylemlerinin saptanamadığı, sanığın üniversite döneminde saiki belirlenemeyecek biçimde örgüt evi diye tabir edilen evde kalmasının sempati, iltisak boyutunu aşan, örgüt üyesi olduğunu ispat etmeye yeterli örgütsel faaliyet kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşıldığından' gerekçesi ile atılı suçtan ilgili hakkında beraatine karar verilmiştir.
Ceza dosyasındaki bir diğer iddia olan 2012 yılı Şubat - Mayıs ayları arasında öğrenci evinde kalmama ilişkin üzerime atılı suçlamayı kesinlikle kabul etmemekle birlikte bu konuda Konya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin 13.12.2021 tarihli ve 2021/650 E. numaralı dosyasında Karaman Ağır Ceza Mahlemesi' nin verdiği mahkumiyet hükmünün kaldırılarak 2014 öncesine dair tanık beyanları, sohbetlere katılmaya dair ikrar, iltisaklı kurumda çalışma, Banka hareketleri ile HTS kayıtları nedeniyle hakkında mahkumiyet verilenin yaptığı istinaf başvurusu sonucu mahkumiyet hükmü kaldırılarak ilgilinin beraatine kararı verilmiştir' şeklinde hüküm verilerek 2014 öncesi fiillerin atılı suçtan mahkumiyet kararı verilmesi için yeterli olmadığı belirtilmiştir.

 
Gönderildi : Şubat 17, 2022 10:26 am
Konu Etiketleri

Cevap yaz

Yazar Adı

Yazar E-postası

Başlık *

İzin verilen maksimum dosya boyutu 1MB

 
Ön İzleme 0 Düzeltmeler Kayıtlı
Paylaş: